Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
06.09.2018  

Novoimenovana veleposlanica RS dr. Melita Gabrič predala poverilna pisma generalni guvernerki Kanade Julie Payette

Novoimenovana veleposlanica RS v Kanadi dr. Melita Gabrič je 05.09.2018 predala poverilna pisma generalni guvernerki Kanade Julie Payette.

Generalna guvernerka Payette je veleposlanici zaželela dobrodošlico v Kanadi. Poudarila je željo po še intenzivnejšem bilateralnem sodelovanju med državama. Slovenijo je označila kot uspešno, podobnomislečo državo, ki ima pomembno središčno vlogo, na stičišču med Mediteranom in Balkanom. Kanada in Slovenija odlično sodelujeta na multilateralni ravni, predvsem na področju človekovih pravic in vladavine prava. Prepričana je, da bosta Slovenija in Kanada še poglabljali stike in sodelovanje. Generalna guvernerka je veleposlanici dr. Gabričevi ob koncu pogovora zaželela čim uspešnejše delo in prijetno bivanje v Kanadi. 

Veleposlanica dr. Melita Gabrič je prav tako poudarila prijateljske odnose med državama in se strinjala, da je sodelovanje v multilateralnih okvirjih (OZN) zelo obsežno. Ob tem je izpostavila dejstvo, da v Kanadi živi po nekaterih neuradnih podatkih več kot 40 tisoč ljudi, ki so slovenski državljani ali slovenskega porekla. Veleposlanica si bo prizadevala za krepitev stikov med državama na gospodarskem in drugih področjih, prav tako tudi za še večjo izmenjavo obiskov najvišjih predstavnikov obeh držav.