Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
23.06.2011  

Sprejem ob državnem prazniku

Veleposlaništvo Republike Slovenije je v torek 21. junija pripravilo sprejem ob 20. letnici slovenske samostojnosti in ob dnevu državnosti. Slovesnosti v hotelu Fairmont v Ottawi se je udeležilo preko 250 povabljencev, med njimi predsednik Senata dr. Kinsella, zunanji minister John Baird, nekdanja zunanja ministrica v času slovenskega osamosvajanja Barbara McDougall, parlamentarni sekretar za zunanje zadeve Deepak Obhrai, guverner Bank of Canada Mark Carney, večina šefov diplomatskih misij v Ottawi, predstavniki ministrstev ter mestnih oblasti, novinarji in gospodarstveniki. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki slovenskih organizacij iz Ottawe, Montreala, Toronta in niagarskega polotoka.

VP Kunstelj je v kratkem nagovoru povzel ključne mejnike slovenskega osamosvajanja in dosežke Republike Slovenije v dvajsetih letih. Pri tem je še posebej izpostavil odnose med Kanado in Slovenijo ter nanizal vrsto dogodkov, ki so zaznamovali dvostranske odnose.

Nato je zbrane nagovoril predsednik kanadskega senata dr. Kinsella, ki je čestital Sloveniji za prehojeno pot in kot primer možnosti za še tesnejše sodelovanje izpostavil pomorski promet, saj tudi sam prihaja iz pomorske province New Brunswick. Dr. Kinsella se je na koncu zahvalil veleposlaniku Kunstlju in soprogi Tei za zelo angažirano delo v diplomatski skupnosti v Ottawi in jima zaželel veliko uspehov pri novih dolžnostih v Ljubljani.

Sprejem ob državnem prazniku in 20. letnici samostojnosti so podprla tri kanadska podjetja ter predstavništvi ELAN-a in Litostroja v Kanadi.