Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
10.02.2016  

Koncert Denisa Novata v Ottawi

Veleposlaništvo Republike Slovenije je 5. februarja v sodelovanju s slovensko skupnostjo v Ontariu ter veleposlaništvoma Avstrije in Italije v Kanadi na Ottawski univerzi organiziralo koncert slovenskega harmonikarja in glasbenega učitelja iz Krmenke pri Trstu Denisa Novata.

Denis Novato je leta 1998 postal svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, doslej pa je poleg Slovenije in Italije nastopil že v številnih državah, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici, Rusiji, Združenih arabskih emiratih in ZDA.  Za sodelovanje na albumu Valterja Ostanka je bil med drugim nominiran za Grammy, sicer pa je doslej posnel že 25 zgoščenk.
 
Denis Novato je zaradi svojega širokega repertoarja priljubljen tudi med Slovenci po svetu. Obiskovalci koncerta so napolnili Akademsko dvorano Ottawske univerze, kjer so lahko prisluhnili nekaterim klasikam srednjevropskega alpskega prostora in slovenskega glasbenega izročila, med njimi tudi skladbam Slavka Avsenika. Odziv publike je bil zelo dober, zato se je glasbenik moral vrniti na oder z dvema dodatkoma.

Ob koncertu smo razstavili informativno gradivo o Sloveniji ter obiskovalce pogostili z jabolčnim zavitkom  ter Cocto in Radensko.

Poleg koncerta v Ottawi, je Denis imel koncerte še v Torontu (na pustni prireditvi slovenskega letovišča, skupaj z Murskim valom (slovensko skupino iz Kanade), Domu Lipa in društvu SAVA v Kitchenerju.

Nekaj utrikov iz koncerta v Ottawi...