Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
07.02.2020  

Sprejem ob slovenskem kulturnem prazniku v Ottawi

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ottawi je v četrtek, 6. februarja 2020, gostilo diplomatski sprejem ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku. Sprejem s kulturnim programom, ki smo ga organizirali v National Arts Center v središču Ottawe, je v ospredje postavil pomen kulture, slovenske besede in pesmi, ljudske in umetne glasbe.

Osrednja govornica je bila veleposlanica dr. Melita Gabrič, ki je v nagovoru poudarila pomen kulturnega praznika za Slovenijo ter Slovence doma in po svetu, pomen pisane in govorjene besede ter osrednje vloge, ki jo literatura, poezija, beseda igrajo v slovenski identiteti. Posebej je izpostavila dejstvo, da sta Slovenija in Kanada podobno misleči državi na praktično vseh pomembnih vprašanjih in da jima je skupna tudi skrb za jezike ter zaščito večjezičnosti naroda na njunem ozemlju.

Slovensko kulturo so predstavile citrarka Tanja Zajc Zupan in violinistka, pevka Hermina Matjašič z znanimi ljudskimi in umetnimi pesmimi, ki so poseben pečat pustile predvsem na udeležencih slovenskih korenin, ter recitatorka Ana Zupan, v programu pa je nastopila tudi otroška plesna skupina "Plesati", ki jo v slovenski skupnosti v Ottawi vodi Adrianna Šuštar.

Dogodka se je udeležilo preko 130 udeležencev, med njimi številni veleposlaniki, diplomati tujih veleposlaništev v Ottawi ter diplomati in uslužbenci kanadske vlade, parlamentarci, poslovneži ter člani slovenske skupnosti v Ottawi.