Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
31.07.2015  

Kanada uvaja sistem predhodne elektronske avtorizacije potovanja - electronic Travel Authorisation oziroma "eTA"

Kanada  uvaja sistem predhodne elektronske avtorizacije potovanja (electronic Travel  Authorisation oziroma, "eTA") za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali.  Za potnike, ki prihajajo v Kanado po kopnem ali morju se postopki ob vstopu v državo ne bodo spremenili.

Elektronska avtorizacija potovanj (eTA ) bo  obvezna od 15. marca 2016 daljeuvajati  pa jo bodo pričeli  1. avgusta 2015 in bo  prostovoljna  do  15. marca 2016. V tem obdobju bodo uradniki  mejne kontrole na letališčih potnike seznanjali  o sistemu  "eTA".   Sistem eTA  je podoben sistemom elektronske avtorizacije potovanj, ki  jo že nekaj let izvajajo ZDA (ESTA) in Avstralija.


Elektronsko avtorizacijo potovanja v Kanado bo mogoče urediti  z izponitvijo  obrazca po elektronski poti pred potovanjem – aplikacija bo po 1.8.2015 dosegljiva na spletni strani  kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA: official Canadian government website).  Taksa za  eTA  avtorizacijo  bo 7,00 CAD$, veljavna bo za 5 let, plačilo bo mogoče opraviti s kreditno kartico (najavo je priporočljivo opraviti vsaj nekaj dni pred potovanjem, čeprav bo sistem potrditev eTA najave potovanja avtomatsko posredoval na e-mail naslov prijavitelja zelo hitro).