Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
05.12.2017  

Mednarodna konferenca ob 20. letnici Ottawske konvencije

Veleposlanik Marjan Cencen se je 4. decembra v Ottawi udeležil Mednarodne konference z naslovom "Nedokončano delo: 20. letnica Otavske konvencije". Udeležence je preko videa nagovorila ministrica za zunanje zadeve Chrystia Freeland, ki je ocenila, da imamo danes veliko razlogov za praznovanje, saj je bilo od podpisa Ottavske konvencije pred dvajsetimi zaradi min ubitih ali ranjenih bistveno manj ljudi. Ottavska konvencija predstavlja velik dosežek, saj je k njej pristopilo 162 držav in svet mora ostati glede njenih ciljev bolj ambiciozen. Parlamentarni sekretar za zunanje zadeve Matt DeCourcey je napovedal nadaljnjih 12 mio CAD pomoči za protiminsko delovanje na najbolj prizadetih območjih sveta, ki bo prvenstveno namenjena ženski populaciji.

Nadaljnja razprava je potekala v treh panelih, v katerih je bilo med drugim ugotovljeno, da so nevladne organizacije pri deminiranju lahko bolj učinkovite in cenejše od redne vojske. Pri donacijah in drugih oblikah pomoči je pomembno vključiti žensko populacijo, ki lahko bistveno prispeva k dolgoročni uspešnosti projektov. Doseganje razvojnih ciljev je v veliki meri povezno z uspešnostjo odstranjevanja eksplozivnih naprav. 
Veleposlanik Marjan Cencen je v razpravi načel vprašanje stroškovne učinkovitosti deminiranja, pri čemer so udeleženci soglašali, da slovenski ITF v tem smislu spada med primere uspešnih organizacij, ki se ukvarjajo z deminiranjem.