Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
27.12.2010  

Slovenci v Torontu počastili 20. letnico plebiscita za samostojno Slovenijo

V nedeljo 19. decembra popoldne je Vseslovenski kulturni odbor, ki koordinira dejavnost slovenskih društev v južnem Ontariu, pripravil božični koncert in slovesno počastitev 20. letnice plebiscita za samostojnost Republike Slovenije. Prireditev  sta vodila Marija Ahačič-Polak in John Bregar.

Na prireditvi v polni veliki dvorani kulturnega centra Living Arts Centre v Mississaugi (zahodno predmestje Toronta), ki jo je obiskalo skoraj 1200 gledalcev in poslušalcev, so nastopili pevka Helena Blagne Zaman, prvi tenorist ljubljanske opere Žiga Kasagič, vrhunska plesalca latinsko ameriških plesov Miha Vodičar in Nadiya Bichkova, kralj slovenske polke v Kanadi Walter Ostanek, folklorni skupini Mladi glas in Planika ter vokalna skupina Plamen, prav tako pa tudi Celebrity Symphony Orchestra pod vodstvom dirigenta Andrzeija Rozbickega.

Na začetku prireditve je zbrane najprej pozdravil predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora Marjan Kolarič, nato pa mestni svetnik v Torontu Joe Mihevc, ki je tudi sam slovenskih korenin in ima tudi slovensko državljanstvo. Mihevc je prebral tudi pozdravno pismo novoizvoljenega župana Toronta Forda. Temu je sledil pozdrav poslanca v provincijskem parlamentu Petra Fonsece, ki je zbrane nagovoril v imenu premierja province Ontario Daltona McGuintya. Slovencem je poslal posebno čestitko v imenu kanadske vlade in predsednika Stephena Harperja tudi kanadski minister za imigracije Jason Kenney. Prvi del prireditve je s slavnostnim govorom zaključil VP Kunstelj, ki je povzel ključne zgodovinske mejnike slovenskega naroda, še zlasti pa obdobje plebiscita, osamosvajanja ter vsestranskega razvoja Republike Slovenije v zadnjih dvajsetih letih.

Kulturni program je obsegal pester repertoar od nekaterih del slovenske narodno zabavne glasbe Slavka Avsenika do mednarodnih božičnih melodij pa vse do najbolj priljubljenih del Puccinija in Verdija.

V preddverju kulturnega centra je v nedeljo prav tako potekala razstava del slovenskih likovnih ustvarjalcev v Kanadi, VOT pa je postavil stojnico s promocijskimi materiali o Sloveniji in slovenskem turizmu.