Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
22.08.2012  

Zbiranje podpisov za kandidate za predsednika republike

V nedeljo 11. novembra 2012 bodo volitve za predsednika Republike Slovenije, volilna opravila pa so začela teči 20. avgusta 2012.

V skladu z Zakonom o volitvah predsednika republike (UR RS, št. 39/92), lahko kandidate za predsednika predlagajo poslanci državnega zbora, politične stranke in volivci. Volivci, zbranih mora biti vsaj 5000 podpisov podpore, potrjujejo podporo na priloženih obrazcih.

Vsak volivec lahko podpre samo enega kandidata, obrazce podpore pa se lahko podpiše v času med 20. avgustom in vključno 17. oktobrom 2012. Kandidate za predsednika lahko podprejo tudi tisti volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini.

Izpolnjeni obrazec podpore volivec lastnoročno podpiše pred uradno osebo diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini (v Kanadi je to Ottawa oz. v času konzularnih ur v Torontu).

Volivec tako izpolnjen in potrjen obrazec podpore sam pošlje predlagatelju ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnemu organu v RS.

Informacije o načinih glasovanja in potrjevanju obrazcev podpore ter potrebni obrazci so dosegljivi na spletni strani Državne volilne komisije: http://www.dvk-rs.si/index.php/si/strani/kandidiranje.