Veleposlaništvo RS Ottawa /O Sloveniji /

O Sloveniji

Republika Slovenija leži v osrčju Evrope, kjer se Julijske Alpe spogledujejo s Panonsko nižino in se Sredozemlje sreča s skrivnostnim Krasom. Na severu meji na Avstrijo, na vzhodu na Madžarsko, na jugu na Hrvaško in na zahodu na Italijo. Slovenija zavzema ozemlje, veliko približno polovico Švice, in šteje približno 2.008.516 prebivalcev (30. junija 2006). Je članica Evropske unije – njena valuta je evro, in tudi članica Nata. Prestolnica Ljubljana je v samem središču državnega ozemlja.

 

Polovica Slovenije je poraščena z gozdom – je tretja najbolj gozdnata država v Evropi (za Finsko in Švedsko). Po Sloveniji se razprostirajo tudi pašniki, vrtovi, sadovnjaki in vinogradi. Približno 11 odstotkov njenega ozemlja je zavarovanega. Najpomembnejša zavarovana območja so Triglavski narodni park, Škocjanske jame, ki so bile zaradi svoje vrednosti leta 1986 vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, Sečoveljske soline in Cerkniško jezero, uvrščena med ramsarska mokrišča.

 

Slovenija ima celinsko podnebje s hladnimi zimami in toplimi poletji. Januarja je povprečna temperatura –2 °C in julija 21 °C.

 

Slovanski predniki današnje Slovenije so se na to območje naselili v 6. stoletju našega štetja. V 7. stoletju je nastala slovanska kneževina Karantanija, ki je še v istem stoletju postala del frankovskega cesarstva. Številni Slovani so sprejeli krščansko vero. Najstarejši ohranjeni zapis v slovenskem narečju je nastal okoli leta 1000. Gre za tri slovenska besedila, prevedena iz latinščine. V poznem 18. stoletju je območje prišlo pod avstrijsko vladavino in pozneje postalo del Avstro-Ogrske. Po razpadu avstro-ogrske monarhije po prvi svetovni vojni so bili Slovenci sprva del Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je nato postala Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev in se leta 1929 preimenovala v Kraljevino Jugoslavijo. Po drugi svetovni vojni je bila Slovenija del Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki je bila uradno razglašena 29. novembra 1945. Država Republika Slovenija je bila ustanovljena 25. junija 1991, ko se je po desetdnevni vojni osamosvojila.

 

Slovenija je demokratična, stabilna in uspešna evropska država. S temi značilnostmi utrjuje svoj mednarodni položaj in ugled, pri tem pa si prizadeva ohraniti svojo narodno identiteto. Teži k razvoju in tržnemu gospodarstvu. Svojim državljanom zagotavlja socialno varnost in zdravstveno varstvo, in sicer s pokojninskim, invalidskim in zdravstvenim zavarovanjem, varstvom brezposelnih in otrok ter socialnim varstvom. Slovenski šolski sistem je v zadnjih letih doživel nekaj sprememb, saj se zavedamo, da je blaginja države odvisna od izobrazbe in znanja. Umetnost in kultura sta imeli že v preteklosti pomembno vlogo, danes prispevata k razvoju slovenskega naroda.

 

V Sloveniji, deželi neverjetnih nasprotij, lahko smučate v Alpah, plavate v Jadranskem morju, odkrivate kraški jamski svet, si privoščite osvežujočo kopel v termalnem zdravilišču, spoznavate zgodovino v živahnem srednjeveškem mestu ter, nedaleč stran, pohajkujete po pragozdu ali razgibanih, vinorodnih gričih.

 

 

Več informacij o Sloveniji dobite na/v: